Składniki:
4 białka, 20 dag cukru pudru, 7,5 dag mąki, 12,5 dag startej czekolady, 2 dag cukru waniliowego, pół łyżeczki cynamonu (nie jest konieczny, lecz polecam jego dodawanie).
Jak przyrządzić?
Ubić białka na pianę, a gdy będzie sztywna, stopniowo dodawać cukier puder, czekoladę, cukier waniliowy i cynamon, delikatnie wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Łyżeczką nakładać małe porcje ciasta, zachowując spore odstępy. Piec 18 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Gotowe bezy ostudzić i bardzo delikatnie ułożyć na talerzyku.
Uwagi:
Bezy są kruche, więc trzeba z nimi uważać.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Adrianna |