Składniki:
Mięso mielone 0,5 kg, makaron świderki 300 g, sos pomidorowy duży słoik (najlepiej do spaghetti), 1 czerwona papryka, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 3 jajka, koperek, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Smażymy pokrojoną w kostkę cebulę wraz z czosnkiem i odrobiną soli i pieprzu do smaku. Następnie do tego dodajemy mięso mielone i smażymy dalej. W tym samym czasie gotujemy makaron, ale tak by go nie rozgotować (ma być lekko twardawy). Trzemy ser na tarce i kroimy w kostkę paprykę i koperek. Gdy mamy już usmażone mięso i makaron, zaczynamy układać wszystko w żaroodpornym naczyniu. Na sam spód wylewamy 1/3 sosu pomidorowego, następnie układamy warstwę makaronu, warstwę mięsa i posypujemy warstwą sera i papryki. I od początku tak samo układamy kolejne warstwy aż do zapełnienia naczynia (mniej więcej po 3 warstwy). Na ostatniej warstwie sera wylewamy roztrzepane 3 jajka, a następnie posypujemy dla ozdoby koperkiem. Całość zapiekamy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok. 45 minut. Życzę smacznego :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Jimmy |