Gołąbki z piekarnika - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Kapusta włoska (karbowana), mięso mielone, cebula, 2 jajka, vegeta, przecier pomidorowy, olej.

Jak przyrządzić?

Całą główkę kapusty wrzucić na parę minut do gotującej się wody. Kiedy liście będą swobodnie odchodzić, wyjąć z garnka i odrywać każdy liść z osobna, z każdego liścia wyciąć grube końcówki (głąb). Mięso mielone przyprawić, dodać 2 całe jajka oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Uformować jak kotleciki mielone. Każdy kotlecik ułożyć na liściu kapusty i składać w kopertę. Ten sposób gwarantuje, że gołąbki się nie rozpadną i nie trzeba się bawić z nitką. Do brytfanki wlać na dno odbrobinę oleju, ułożyć 2-3 liście kapusty i na to układać gołąbki jeden obok drugiego. Każdy gołąbek posypać odrobiną vegety i posmarować po wierzchu koncentratem pomidorowym. Tak układać warstwowo. Na końcu, aby gołąbki się nie spaliły, na wierzch położyć 2-3 liście kapusty i przykryć pokrywką. Całość wstawić do piecyka na 45 minut i piec w 170 stopniach.

Uwagi:

Polecam, może trochę trzeba popracować nad kapustą ale tego wymagają gołąbki, reszta bardzo prosta i bardzo smaczne.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
Autormateusz

Gołąbki z piekarnika: Podobne przepisy

Gołąbki z piekarnika: wypróbuj również

Gołąbki z grzybami

... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z tradycyjnych potraw są gołąbki. Jakie pomysły na nie możemy wykorzystać? Jak zrobić gołąbki z grzybami? Te i inne informacje znajdziesz w poniższym artykule. ... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z ...

dawno temu

Gołąbki z kaszą

... . Niezastąpione są tu oczywiście pierogi albo naleśniki z różnym farszem świetnie sprawdzające się także w formie zapiekanej. Mało osób jednak wie, że w podobny sposób możemy wykorzystać gołąbki. Przeczytaj poniższy artykuł, a poznasz wariacje ...

dawno temu

Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

... Gołąbki, gołąbki, gołąbki... ciągle za tobą chodzą, nie możesz pracować, bo o nich myślisz, nie potrafisz się skupić, bo prawie czujesz ich kuszący zapach. Nie chce ci się ich robić, bo to tyyyle ... pracy i przynajmniej 2 godziny w kuchni. A ...

dawno temu

Ponadczasowe gołąbki – jakie Ty wybierasz?

... Tradycyjne gołąbki – kto ich nie lubi? To proste w wykonaniu danie złożone z ryżu i mięsa owiniętych w liście kapusty, to potrawa, która smakuje wyśmienicie, a sztuka jej przyrządzenia wcale ... nie jest trudna, dlatego jeśli dotąd kupowaliście ...

dawno temu

Gołąbki z mięsem

... od innych i rozpocząć w pełni samodzielną przygodę z kulinariami. Nie wiesz, od czego zacząć? Dość prostym i efektywnym daniem są tradycyjne gołąbki z mięsem. Zobacz, w jaki sposób je przygotować oraz poznaj inne zastosowania mięsa mielonego w ...

dawno temu

Frytki z piekarnika

... Czy istnieje jakiś sposób na to, by nadal móc zachwycać się smakiem frytek bez żadnego uszczerbku dla zdrowia? Idealnym rozwiązaniem są tutaj frytki z piekarnika. Czytając poniższy artykuł dowiesz ... poziom cholesterolu w naszej krwi. Jak temu ...

dawno temu

Gołąbki w postaci zupy - jak to możliwe?

... Wczoraj były gołąbki bez zawijania, a dziś jeszcze większe szaleństwo. Co powiecie na zupę gołąbkową. Smakuje prawie jak gołąbki, tylko nie trzeba poświęcać czasu na umieszczanie farszu w liściach ... . To doskonały pomysł na obiad dla całej ...

dawno temu

Smaki Świata - Armenia

... raz na obfity obiad z deserem. A moje propozycje to Wospow sup (zupa z czerwonej soczewicy), Tpow tolma (gołąbki w liściach winogron) i słynny Tort Armine. Smacznego! ... raz na obfity obiad z deserem. A moje propozycje to Wospow sup (zupa z ...

dawno temu

Potrawy z kapusty

... Kapusta w tradycji kuchni polskiej obecna jest już od XIV wieku. Przez stulecia receptury na przygotowywanie z niej potraw były udoskonalane, dzięki czemu dziś możemy do woli się rozkoszować smakiem świątecznego kapuśniaka, surówki ze świeżej ...

dawno temu

Śladami jaguara

... Trzeba zacisnąć zęby, przyłożyć się do pracy, ewentualnie grać systemem w lotto. I zobaczyć, co z tego wyniknie. Z pracy i uporu z reguły coś wynika. Z bezczelności i kombinowania również. Każdy ma wolny wybór – byle nie leżeć i nie gapić się w ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - jak je odtworzyć?

... Prawdziwy domowy rosół z makaronem, gulasz z kaszą lub kluskami czy „polskie” spaghetti bolognese, znane w Polsce lat osiemdziesiątych jako makaron z mięsem i pomidorowym sosem… Do tego gołąbki ... z sentymentem do smaków dzieciństwa. Zabierając ...

dawno temu

Pieczona ryba z serem - sposób na pyszny obiad

... wystarczy włożyć rybę do piekarnika, wcześniej odpowiednio ją przygotowując. Sprawdź, jak łatwo możesz wyczarować pyszne danie. ... wystarczy włożyć rybę do piekarnika, wcześniej odpowiednio ją przygotowując. Sprawdź, jak łatwo możesz wyczarować ...

dawno temu

Kruchy i soczysty indyk z piekarnika? To możliwe!

... . Do przyrządzenia soczystego indyka z piekarnika potrzebne ci będą: 160 5-6 kg indyk; 1 cytryna oraz 60 ml białego wina; sól i pieprz; 120 g masła; szyjka i podroby; pęczek natki pietruszki; pęczek tymianku ...

dawno temu

Sos pomidorowy do makaronu

...    Idealny do pizzy i jeszcze lepszy do spaghetti Napoli. Taki właśnie jest sos pomidorowy. Wyrazisty smak sprawia, że można go także wykorzystać jako dodatek do gołąbków, tortilli, burritos, warzyw, pulpetów mięsnych czy w postaci dipu do ...

dawno temu

Placek po zbójnicku

... Treściwe danie dla całej rodziny – większość z nas szuka takiego pomysłu co weekend. Kuchnia polska posiada wiele propozycji, jednak z czasem może okazać się, że ulubiony kotlet schabowy bądź gołąbki ...

dawno temu

Zapiekanka mięsna, czy rybna? Co wolisz?

...   Niech żałują wszyscy Ci, którzy nie mają piekarnika. Zima to czas zapiekanek - chrupiących, pachnących, kuszących i aromatycznych. Zapiekanki ziemniaczane, warzywne, mięsne, rybne, tarty ... , czy polenty – wszystko jedno. Każda jedna z nich ...

dawno temu

Powiązane Tematy