Składniki:
Kapusta włoska (karbowana), mięso mielone, cebula, 2 jajka, vegeta, przecier pomidorowy, olej.
Jak przyrządzić?
Całą główkę kapusty wrzucić na parę minut do gotującej się wody. Kiedy liście będą swobodnie odchodzić, wyjąć z garnka i odrywać każdy liść z osobna, z każdego liścia wyciąć grube końcówki (głąb). Mięso mielone przyprawić, dodać 2 całe jajka oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Uformować jak kotleciki mielone. Każdy kotlecik ułożyć na liściu kapusty i składać w kopertę. Ten sposób gwarantuje, że gołąbki się nie rozpadną i nie trzeba się bawić z nitką. Do brytfanki wlać na dno odbrobinę oleju, ułożyć 2-3 liście kapusty i na to układać gołąbki jeden obok drugiego. Każdy gołąbek posypać odrobiną vegety i posmarować po wierzchu koncentratem pomidorowym. Tak układać warstwowo. Na końcu, aby gołąbki się nie spaliły, na wierzch położyć 2-3 liście kapusty i przykryć pokrywką. Całość wstawić do piecyka na 45 minut i piec w 170 stopniach.
Uwagi:
Polecam, może trochę trzeba popracować nad kapustą ale tego wymagają gołąbki, reszta bardzo prosta i bardzo smaczne.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | mateusz |