Składniki:
2 szklanki mąki, pół szklanki śmietany, 2 żółtka, kostka margaryny, cukier kryształ do posypania, ew. kakao (jeśli chcemy mieć ciasteczka kakaowe).
Jak przyrządzić?
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować je na średniej grubości placek (0,5 cm), po czym posmarować rozbitym białkiem i posypać cukrem. Foremkami wyciąć z placka ciastka, ułożyć je na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni Celsjusza i upiec na złoty kolor.
Potrzebne przybory:
foremki do ciasteczek
Uwagi:
Szybko się robi, a ciasteczka są w sam raz na spotkanie dzieci lub dorosłych. Mogą służyć jako dodatek do kawy, bo na pewno zdążysz je zrobić!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | Adrianna |