Składniki:
Kostka margaryny, najlepiej Kasi, cukier puder, biszkopty, 4 jabłka jonagoredy lub inne deserowe soczyste, galaretka truskawkowa.
Jak przyrządzić?
Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami tuż obok siebie, można też samemu upiec biszkopt, ale z takimi lepiej smakuje. Margarynę utrzeć z 15 łyżeczkami cukru pudru, aż będzie puszysta masa, jabłka obrać i zetrzeć na tarce i dodać do utartej margaryny z cukrem pudrem. Wyłożyć to na biszkopty, a wierzch polać galaretką. Najlepiej, żeby była już gęsta i wylewać po troszkę, żeby nie przesiąkło na spód. Ciasto musi stać minimum 6-8 godz. w lodówce.
Jak podawać?
Nalepiej z gałką waniliowych lodów.
Uwagi:
Zamiast jabłek można używać świeżych truskawek, bananów albo mandarynek, byle nie ananasa, bo się ne zetnie galaretka. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | irfi |