Składniki:
2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kostka margaryny lub masła, szklanka cukru, 2 jajka, śmietana lub mleko, 60 dag rabarbaru.
Jak przyrządzić?
Tłuszcz utrzeć, dodać cukier, nadal ucierając. Następnie wbić 2 żółtka i stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać tyle śmietany lub mleka, aby ciato uzyskało średnio gęstą konsystencję. Dodać ubitą pianę z dwóch białek i lekko wymieszać. Wysmarować formę tłuszczem. Połowę ciasta umieścić w blaszce, dodać część rabarbaru, resztę ciasta wymieszać z końcówką rabarbaru i wyłożyć na wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Jak podawać?
Należy posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | czyż |