Składniki:
Tabliczka mlecznej czekolady, bagietki (ilość zależnie od głodu), łyżka masła.
Jak przyrządzić?
Czekoladę łamiemy na małe kawałki (lub kroimy, jeżeli nie była w lodówce). Następnie stawiamy rondelek na mały ogień i dodajemy łyżkę masła. Kiedy masło całkowicie się roztopi, dodajemy czekoladę i mieszamy (należy to robić obowiązkowo - aby czekolada się nie przypaliła!) dokładnie do momentu, w którym masło i czekolada się połączą. Teraz zdejmujemy czekoladę z gazu i zajmujemy się bagietkami. Należy pokroić bagietki na małe części, najlepiej kwadraty lub trójkąty (będzie to wyglądało estetycznie). Następnie nabijamy kawałeczki bagietki na widelec i wkładamy do roztopionej czekolady. Czynność powatarzamy do momentu, gdy wszystkie kwadraciki będą w czekoladzie. Następnie na 20 minut wkładamy do lodówki, by czekolada na bagietkach ostygła i odzyskała swoją konsystencję. Czekolada na bagietkach powinna być chrupiąca. Smacznego!
Potrzebne przybory:
nóż, widelec, rondelek
Jak podawać?
Można taką bagietkę polać sosem truskawkowym, śmietankowym, toffi... Zależnie od gustu. Nie polecam jednak sosu czekoladowego, bo będzie się "zlewał" ze smakiem czekolady.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Karolina |