Składniki:
4 paczki dużych herbatników, litr mleka, 4 duże, stołowe łyżki mąki pszennej i tyle samo ziemniaczanej, szklanka cukru, kostka masła.
Jak przyrządzić?
Z litra mleka odlać szklankę i wymieszać w niej mąkę. Pozostałą część zagotować razem z cukrem. Ugotować budyń (wlać do mleka papkę z mąki i chwilę gotować, ciągle mieszając) i poczekać, aż wystygnie. Całość zmiksować z masłem. Blaszkę wyłożyć herbatnikami i wylać na nie masę budyniową, przykryć herbatnikami, lekko dociskając. Można przygotować polewę (łyżka masła, trzy łyżki wody/mleka, trzy łyżki gorzkiego kakao, pół szklanki cukru. Wszystko razem wymieszać i zagotować).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 20 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Jula |