Budynka - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

4 paczki dużych herbatników, litr mleka, 4 duże, stołowe łyżki mąki pszennej i tyle samo ziemniaczanej, szklanka cukru, kostka masła.

Jak przyrządzić?

Z litra mleka odlać szklankę i wymieszać w niej mąkę. Pozostałą część zagotować razem z cukrem. Ugotować budyń (wlać do mleka papkę z mąki i chwilę gotować, ciągle mieszając) i poczekać, aż wystygnie. Całość zmiksować z masłem. Blaszkę wyłożyć herbatnikami i wylać na nie masę budyniową, przykryć herbatnikami, lekko dociskając. Można przygotować polewę (łyżka masła, trzy łyżki wody/mleka, trzy łyżki gorzkiego kakao, pół szklanki cukru. Wszystko razem wymieszać i zagotować).

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje20
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt10 zł
AutorJula

Budynka: Podobne przepisy

Powiązane Tematy