Składniki:
1 szklanka kaszy kuskus, 4 łyżki soczewicy czerwonej, grzyby marynowane, duży świeży ogórek, 2 pomidory, mała puszka kukurydzy, oliwki czarne, kostka rosołowa, pieprz, suszone zioła (prowansalskie lub bazylia, oregano, czubryca), natka pietruszki.
Jak przyrządzić?
Soczewicę ugotować nieco krócej niż w przepisie na opakowaniu, odcedzić. Kuskus zalać bulionem z kostki rosołowej nieco ponad poziom kaszy w misce (na opakowaniach zwykle jest napisane, by zalać kuskus do ok. 1 cm ponad poziom kaszy - jednak należy użyć nieco mniej wody/bulionu, by kasza nie była zbyt rozmiękła). Pomidory (obrane ze skórki), ogórki i odsączone marynowane grzyby pokroić w drobną kostkę. Oliwki pociąć w krążki. Soczewicę, kuskus, odsączoną kukurydzę i warzywa włożyć do misy. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, pieprz i suszone zioła (wedle upodobań) i wszystko wymieszać. Nie trzeba dodawać soli - kuskus zalany bulionem jest dość słony.
Uwagi:
Jakkolwiek sałatka ta jest bardzo uniwersalna i można ją niemal dowolnie przerabiać, nie należy rezygnować z dwóch rzeczy: natki pietruszki oraz bulionu - te dwa dodatki sprawiają, że sałatka smakuje nawet osobom nielubiącym kuskusu. Do sałatki można dodać paprykę czerwoną (bez czerwonych warzyw sałatka wygląda blado), ser (najlepiej ostry, ale wówczas kaloryczność drastycznie wzrasta;-), fetę, tuńczyka - najlepiej sprawdzają się dodatki o wyrazistym smaku.Można zrezygnować z soczewicy. Nie jest potrzebny żaden sos/dip.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Sileia |