Kuskus z soczewicą i warzywami - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1 szklanka kaszy kuskus, 4 łyżki soczewicy czerwonej, grzyby marynowane, duży świeży ogórek, 2 pomidory, mała puszka kukurydzy, oliwki czarne, kostka rosołowa, pieprz, suszone zioła (prowansalskie lub bazylia, oregano, czubryca), natka pietruszki.

Jak przyrządzić?

Soczewicę ugotować nieco krócej niż w przepisie na opakowaniu, odcedzić. Kuskus zalać bulionem z kostki rosołowej nieco ponad poziom kaszy w misce (na opakowaniach zwykle jest napisane, by zalać kuskus do ok. 1 cm ponad poziom kaszy - jednak należy użyć nieco mniej wody/bulionu, by kasza nie była zbyt rozmiękła). Pomidory (obrane ze skórki), ogórki i odsączone marynowane grzyby pokroić w drobną kostkę. Oliwki pociąć w krążki. Soczewicę, kuskus, odsączoną kukurydzę i warzywa włożyć do misy. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, pieprz i suszone zioła (wedle upodobań) i wszystko wymieszać. Nie trzeba dodawać soli - kuskus zalany bulionem jest dość słony.

Uwagi:

Jakkolwiek sałatka ta jest bardzo uniwersalna i można ją niemal dowolnie przerabiać, nie należy rezygnować z dwóch rzeczy: natki pietruszki oraz bulionu - te dwa dodatki sprawiają, że sałatka smakuje nawet osobom nielubiącym kuskusu. Do sałatki można dodać paprykę czerwoną (bez czerwonych warzyw sałatka wygląda blado), ser (najlepiej ostry, ale wówczas kaloryczność drastycznie wzrasta;-), fetę, tuńczyka - najlepiej sprawdzają się dodatki o wyrazistym smaku.Można zrezygnować z soczewicy. Nie jest potrzebny żaden sos/dip.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
AutorSileia

Kuskus z soczewicą i warzywami: Podobne przepisy

Kuskus z soczewicą i warzywami: wypróbuj również

Sałatka kuskus z warzywami

... Jesteś wegetarianką i nie masz pomysłu na pyszną sałatkę? A może chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i zaserwować sobie pyszne i zdrowe danie? Sałatka kuskus z warzywami może być właśnie dla ciebie. Sprawdź, jak ją sporządzić. ... ...

dawno temu

Zupa z soczewicy

... Soczewica to jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych, ulubienica wegetarian. Ze względu na dużą zawartość białka swobodnie może zastąpić mięso w codziennym menu. Oprócz białka, soczewica ... niż przeciętnych zjadaczy chleba. Kuchnie świata ...

dawno temu

Sałatka z soczewicą

... prehistorycznych i uwielbianego do dziś chleba, wspomnieć trzeba o soczewicy. Kiedy zastanowimy się, kiedy ostatnio jedliśmy to wyśmienite warzywo, okaże się, że było to bardzo dawno temu. Soczewica ... jest przykładem warzywa, które znane jest ...

dawno temu

Sałatka z kuskusem

... , frytek czy chleba jest kasza kuskus. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się o niej znacznie więcej i poznasz przepis na wyśmienitą sałatkę z kuskusem. ... spotkałaś się z daniami z kuskusem. Zazwyczaj podawany jest on z warzywami albo też ...

dawno temu

Zupa z soczewicy - przepis znakomity

... Zupa z soczewicy to doskonały pomysł na obiad. Dlaczego? Ponieważ jej główny składnik zawiera dużo białka, wapnia, fosforu, żelaza, karotenu, witamin z grupy B, PP i C. Dodatkowym plusem tego dnia jest fakt, że soczewica daje poczucie sytości, ...

dawno temu

Pierogi z soczewicą

... na pierogi z soczewicą. Jeżeli jesteś ciekawa, w jaki sposób się je przyrządza, a także chciałabyś dowiedzieć się więcej na temat głównego składnika farszu, przeczytaj poniższy artykuł. ... na pierogi z soczewicą. Jeżeli jesteś ciekawa, w jaki ...

dawno temu

Wykonaj pyszną i zdrową zupę z soczewicy!

... Czy wiedziałaś, że soczewica stanowi źródło wielu cennych dla organizmu aminokwasów? To właśnie z tego względu składnik ten cieszy się coraz większą popularnością w polskich gospodarstwach domowych ... . Wbrew pozorom soczewica powinna się ...

dawno temu

Makaron z soczewicą - sposób na pyszny obiad

... Makaron z soczewicą to świetny sposób na pyszny obiad, zwłaszcza dla tych, którzy w piątki nie jadają mięsa. Przygotowanie dania nie jest trudne, poradzi sobie z tym, nawet osoba, która z gotowaniem ma niewiele wspólnego. Po wyjściu z pracy udaj ...

dawno temu

Egzotyczny szaszłyk z łososia z kuskusem

... podczas weekendu odważyłam się go wypróbować. Okazało się, że potrawa jest naprawdę dobra! Oto przepis na szaszłyk z łososiem w kuskusie i owocach! Brzmi banalnie? Smakuje naprawdę wyjątkowo! ... podczas weekendu odważyłam się go wypróbować. ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?

... W przeszłości były podstawą żywienia całych narodów. Obecnie po warzywa strączkowe sięgamy dosyć rzadko, a to błąd. Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe? ... flażolet. Wiedziałyście, że soczewica dostępna jest w trzech kolorach: zielonym, ...

dawno temu

Warzywa strączkowe

... Każdy, kto choć trochę interesował się zdrowym odżywianiem i starał się zbilansować swoją dietę, spotkał się z nakazem jedzenia dużej ilości warzyw. Jedzenie tych roślin nie zawsze kojarzy ... się nam jednak z przyjemnością. Samo wspomnienie dań ...

dawno temu

Kurczak z morelami na cytrynowym kuskusie

... w przygotowaniu. Poniższy przepis pochodzi z Maroka, kraju o wspaniałych tradycjach kulinarnych. A oto przepis: 400g piersi z kurczaka,200g kaszy kuskus,150ml bulionu warzywnego,2 średnie morele (lub 150g ... na rozgrzaną oliwę. Gdy już się ...

dawno temu

Sałatka arabska

... Dziś przepis na zdrową sałatkę z kaszką kuskus. Jest lekkostrawna i odświeżająca, dzięki zawartej w niej mięcie. Co więcej, zawiera dużą dawkę witaminy C, która z pewnością przyda się na wzmocnienie organizmu na wiosnę. ... Dziś przepis na ...

dawno temu

Jak wybierać owoce i warzywa w zimie?

... Warzywa i owoce najlepiej spożywać w postaci surowej, gotowanej lub duszonej. Dietetycy szczególnie polecają surówki, świeżo wyciśnięte soki, sałatki owocowe czy zupy. ... 1862207 Choć w supermarketach praktycznie przez cały rok można kupić ...

dawno temu

Jak gotować warzywa?

... Gotowane warzywa nie muszą stracić wszystkich wartości odżywczych. Trzeba tylko znać kilka kilka prostych sztuczek, które pozwolą zachować witaminy i wydobyć pysznych smak. Jak gotować warzywa? W książce kucharskiej babci znalazłam kilka ...

dawno temu

Warzywa dla dzieci

... kolejności otrzymują owoce i wybrane warzywa, które są bogatym źródłem witamin i wartościowych składników mineralnych. Istotne jest zatem, by już od najmłodszych lat zachęcać dziecko do spożywania warzyw, by mogły one towarzyszyć dzieciom w ich ...

dawno temu

Pikantny kurczak z kuskusem i warzywami śródziemnomorskimi

... godziny. Wyjąć i piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. 38791 Kiedy warzywa i kurczak będą gotowe kuskus należy zalać gorącą wodą, a następnie wymieszać. Odczekać 5 minut. Sos beszamelowy ... z kurczaka bez skóry,1 łyżka curry w ...

dawno temu

Pieczone warzywa

... jak największej ilości warzyw. Ich jedzenie wcale nie musi być nudne i ograniczać się do tego, że gotujemy je z dodatkiem soli albo ewentualnie spożywamy surowe. Zobacz, w jaki sposób można jeść warzywa, jakie mogą wyniknąć z tego korzyści, a ...

dawno temu

Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw

... Dzieci nie znoszą warzyw i zawsze zostawiają je na talerzu. Argument, że warzywa są zdrowe i wydłużają życie, to marna karta przetargowa dla np. czterolatka. Wyrabianie nawyku jedzenia warzyw ... to szczególnie karkołomne zadanie dla rodziców. ...

dawno temu

Kaczka z warzywami

... Kaczka z warzywami to danie, które przygotujesz dosyć sprawnie. Jest doskonałe dla osób, które przepadają za mięsem. Kaczkę musisz wprawdzie usmażyć, ale warzywa możesz przygotować bardzo zdrowo na przykład w parowarze, dzięki czemu potrawa ...

dawno temu

Powiązane Tematy