Składniki:
10 dag masła lub margaryny (pół kostki), 1 szklanka cukru, 2-3 jajka, 1/2 szklanki gorącej wody, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka (do herbaty) sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 bardzo dojrzałe banany (najlepiej czarne) rozgniecione widelcem.
Jak przyrządzić?
Masło utrzeć (mikserem) z cukrem, dodając po jednym jajku. Wciąż mieszając, powoli wlać gorącą wodę. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszać. Dodać rozgniecione banany i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do foremki i piec około 50 min we wcześniej nagrzanym do 180 st. C piekarniku.
Uwagi:
Można dodać rodzynki i cukier waniliowy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | rambo |