Składniki:
Makaron długie nitki, puszka włoskich pomidorów(opcjonalnie polskie świeże), sól, pieprz(najlepiej świeżo mielony), starta bazylia(suszona), listki świeżej bazylii, starte oregano(suszone), papryka chili w proszku, kostka rosołowa, 2 stołowe łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka musztardy sarepskiej, starty ser(najlepiej parmezan).
Jak przyrządzić?
Pomidory przecieramy przez sitko do garnka (z puszki 800 g wychodzi prawie litr przecieru, który zastępuje koncentrat). Do tak startych pomidorów dodajemy sól, pieprz, oregano, bazylię, trochę chili (można dużo, ale nie wszyscy lubią na ostro) i łyżeczkę musztardy. Wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki na parę godzin, aby się "przegryzło" (nie jest to obowiązkowe, ale lepiej smakuje, potrafię to tak trzymać 24 godziny, a nawet więcej). Po 3-4 godzinach w lodówce wyjmujemy i stawiamy na 10 minut na blacie stołu kuchennego, aby nie ścięło się w połączeniu z rozgrzaną oliwą. Na patelnię nalewamy 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek. Podgrzewamy. Sprawdzenie dobrej temperatury odbywa się przez upuszczenie kropli wody na oliwę - jeśli skwierczy, to temperatura jest dobra. Dorzucamy na oliwę kostkę rosołową i roztapiamy ją, po roztopieniu dolewamy pomidory. Aby sos był naprawdę smakowity, polecam dusić około 3 godzin, od czasu do czasu mieszając. Jeśli nie macie tyle czasu, to gotujcie, aż zetnie się na samym spodzie wywaru. W międzyczasie duszenia sosu gotujemy makaron, odcedzamy, w żadnym wypadku nie polewamy zimną wodą (klei się i jest nieapetyczny).
Potrzebne przybory:
sitko, garnek na sos, patelnia, garnek na makaron, durszlak
Jak podawać?
Makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem, posypujemy startym serem i na wierzch w ramach dekoracji kładziemy listek albo 2 bazylii. Bon apetit...
Uwagi:
Jest to czasochłonne, ale polecam panom, którzy dopiero zaczynają podboje sercowe. Wiem z doświadczenia, że żadna kobieta nie oprze się takiemu daniu. Powodzenia...
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Iwan |