Składniki:
1 kg wątróbek drobiowych, 0,5 kg pieczarek, 2 cebule, 4 jajka, 2 bułki, koperek suszony lub świeży, bułka tarta, sól, pieprz, 3 łyżki cukru.
Jak przyrządzić?
Surowe wątróbki mielimy. Podsmażamy pieczarki z cebulą i mielimy jeszcze raz z wątróbkami. Dodajemy żółtka jajek, białka ubite na sztywną pianę, namoczone i odciśnięte bułki. Przyprawiamy koperkiem, solą, pieprzem i cukrem. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, wlewamy masę. Pieczemy ok. godziny w temperaturze 200 st. C.
Potrzebne przybory:
maszynka do mielenia mięsa lub mikser z ostrzem, nóż, patelnia, blacha, piekarnik
Jak podawać?
Podawać na zimno z pieczywem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Autor | natalka |