Składniki:
Pstrąg patroszony 1 szt. (35 dag), kiwi - 2 szt., whisky 40 ml, pietruszka, bazylia, czarny pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Sprawioną rybę umyć i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Do środka włożyć bazylię i pietruszkę oraz pokrojone w plasterki kiwi (skórę z połowy talarków obrać). Zostawić na godzinę w lodówce. Po wyjęciu z lodówki wziąć duży kawałek folii aluminiowej i na niej grzbietem w dół ustawić rybę. Wycisnąć połowę plasterków kiwi, wlać do środka ryby 40 ml whisky. Dodać trochę swieżego czarnego pieprzu i soli. Zamknąć folię w szczelną kopertę. Dusić na grillu 15-18 minut. Po zdjęciu z grilla otworzyć folię, dodać 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany i podawać grzbietem na dół.
Potrzebne przybory:
nóż, sprawne ręce, kieliszek, folia aluminiowa
Jak podawać?
Grzbietem ryby w dół.
Uwagi:
Żeby ryba się trzymała grzbietem na dół, można dołożyć po bokach 2 marchewki z grilla lub 2 dobrze wypieczone grzanki. Do tego kieliszek białego chłodnego wina. Smacznego!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 18 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | noriega |