Składniki:
1,3 szkl. mąki, 1 kostka masła, 1,3 szkl. brązowego cukru, 1,3 szkl. kaszki manny błyskawicznej, 1 kg jabłek, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, szczypta cynamonu, orzechy włoskie i laskowe (ile kto lubi), rodzynki.
Jak przyrządzić?
Obierz jabłka, zetrzyj je na tarce i odstaw na bok. Pokrop sokiem z cytryny, by nie sczerniały. Pokrój orzechy laskowe i włoskie w cienkie paski. Orzechy i rodzynki dodaj do jabłek i wymieszaj. Następnie do miski wsyp mąkę, cukier, kaszkę, proszek do pieczenia i wszystkie składniki wymieszaj. Okragłą formę do ciasta posmaruj grubą warstwą masła (ok. 1/3 kostki) i wsyp na nią ok. 1 cm tej mieszanki. Następnie wyłóż do foremki część startych jabłek z bakaliami i posyp odrobiną cynamonu. Zrób trzy takie warstwy. Na ostatnią zetrzyj 2/3 kostki zimnego masła. Piecz w temp. 160-180 stopni ok. 35-45 min. Smacznego!
Jak podawać?
Szarlotka jest smaczna z lodami śmietankowymi bądź waniliowymi. Ale sama jest równie pyszna;)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Viki |