Zdrowie prosto z lodówki
MAGDALENA TRAWIŃSKA-GOSIK • dawno temuZamrażanie i rozmrażanie półproduktów i gotowych potraw wydaje się proste. W rzeczywistości istnieje szereg zasad, którymi trzeba się kierować, przygotowując potrawy do zamrożenia. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza w okresie przedświątecznym, kiedy uzupełniamy zawartość lodówki i robimy zakupy na zapas. Jak przechowywać produkty spożywcze, aby nie traciły swoich wartości odżywczych i były bezpieczne dla naszego organizmu?
O odpowiednim przygotowaniu do świąt myśli większość z nas. Nie chcemy, żeby umknęła nam chociaż jedna tradycyjna potrawa. Opracowujemy listy świątecznych zakupów. W okresie przedświątecznym warto dłużej zastanowić się nad tym, jakie produkty wybieramy oraz jak będziemy je przechowywać, żeby były świeże przez cały okres świąt. Słodkie wypieki, sałatki, a przede wszystkim potrawy mięsne wymagają szczególnej uwagi.
Zanim zaczniesz robić zapasy
W sklepie często mamy wątpliwości czy oferowane produkty są rzeczywiście świeże. Jest na to prosta rada – najlepiej kupować u zaufanego sprzedawcy, który na pewno zadba o swoich stałych klientów i poleci to, co najlepsze. Jeśli nie mamy swojego ulubionego sklepu z mięsem i wędliną, lepiej popytać znajomych, które miejsca polecają. Dzięki temu zaoszczędzimy sobie kłopotów i ewentualnych przykrych niespodzianek, np. odświeżanych kiełbas.
Świeże wyroby transportujemy do domu tylko i wyłącznie w specjalnych termoizolacyjnych torbach, gdyż w temperaturze powyżej 7°C mięso i wędliny zaczynają się bardzo szybko psuć.
Gdy jesteśmy już w domu, zabieramy się do segregowanie i układania zakupów na odpowiednich półkach w lodówce. I tu pojawia się kolejny problem – w którym miejscu umieścić wędlinę, a w którym warzywa? Niektóre lodówki i chłodziarko-zamrażarki posiadają specjalne oznaczenia z symbolami produktów na szufladach i półkach, informujące o tym co, gdzie i jak długo można przechowywać. Takie wskazówki znajdziemy też na etykietach producenta. Dobrze jest też sprawdzić, jaka temperatura panuje na poszczególnych poziomach lodówki. Mięso i wędliny potrzebują niższej temperatury, a warzywa wręcz przeciwnie.
Kilka podstawowych kroków
Na co dzień lepiej nie kupować zbyt dużych ilości mięsa i wędliny na zapas, w okresie przedświątecznym jest to nieuniknione. Zatem ruszamy do zamrażania.
Krok 1 — przygotowanie produktu
mięsa nie myjemy przed zamrażaniem, a jeśli miało ono kontakt z wodą, wtedy starannie je suszymy. Dzięki temu ograniczymy rozwój bakterii odpowiedzialnych za psucie się produktu. Można też użyć soku z cytryny, który dodatkowo zakonserwuje surowe mięso.
Krok 2 – pakowanie
następnie kroimy mięso na mniejsze porcje i zawijamy w folię. Jeśli poszczególne kawałki oddzielimy od siebie nawoskowanym papierem, unikniemy sklejania się porcji.
Krok 3 – zamrażanie
odpowiednio przygotowany produkt poddajemy działaniu możliwie najniższej osiągalnej temperatury. W domowych warunkach z reguły uzyskujemy temperaturę do -12°C w małych zamrażalnikach lub do -18°C w chłodziarko-zamrażarkach. Szybkie zamrażanie, czyli od razu w bardzo niskiej temperaturze, spowolni rozwój szkodliwych bakterii i pozwoli dłużej zachować świeżość i wartość odżywczą przechowywanych produktów.
Krok 4 – czas przechowywania
świeżo zamrożone mięso możemy przechowywać do 3 miesięcy (z kurczaka do miesiąca). Produkty pakowane próżniowo nie zachowają dłużej swojej świeżości.
Gdy jesteśmy już gotowi do przygotowywania świątecznych smakołyków, sięgamy do lodówki i zaczynamy rozmrażać.
Krok 5 – rozmrażanie
podczas rozmrażania, w przeciwieństwie do zamrażania, nie należy się spieszyć. Szybka obróbka termiczna może uszkodzić mięso i spowodować częściową utratę jego walorów smakowych. Specjaliści zalecają dwie formy rozmrażania mięsa i jego przetworów – w lodówce w temperaturze 4–7°C lub w wodzie. Metoda pierwsza jest korzystniejsza, choć zajmuje o wiele więcej czasu, np. na rozmrożenie 2,5 kg mięsa potrzeba około doby.
Krok 6 – przygotowanie potrawy
rozmrożone produkty są szczególnie podatne na zepsucie, dlatego najlepiej od razu zabrać się za ich gotowanie, pieczenie, smażenie czy duszenie. Przed uprzednim umyciem mięsa i oczyszczeniem z błonek.
Pamiętaj: Mięsa i wędlin nigdy nie wolno rozmrażać i zamrażać ponownie – nieprzestrzeganie tej zasady grozi poważnym zatruciem pokarmowym!
Więcej informacji na temat przechowywania w poradniku „Zawsze świeże” na stronie internetowej firmy Pamso.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze