Gotowanie w kuchence mikrofalowej
ALICJA • dawno temuNowoczense kuchenki mikrofalowe wysokiej jakości są bezpieczne w użytkowaniu i całkiem przydatne. Choć to nie to samo, co świeży obiadek prosto z garnka, to gotowanie w kuchence skraca czas przyrządzania potraw, dzięki czemu możemy spożytkować go na ciekawsze zajęcia niż codzienne pichcenie dla gromadki dzieci. Poniżej znajdziecie garść przydatnych informacji na temat korzystania z dobrodziejstw kuchenki mikrofalowej.
Kuchenki mikrofalowe — jak bezpiecznie z nich korzystać?
- Po włączeniu kuchenki oddal się od niej na co najmniej pół metra. Taki bowiem zasięg przypisuje się polu magnetycznemu wytwarzanemu podczas pracy urządzenia.
- Pamiętaj o systematyczym czyszczeniu kuchenki. Zalegające między uszczelkami resztki potraw mogą powodować niedomykanie się drzwiczek i wydostawanie się na zewnątrz szkodliwego promieniowania. Poza tym, zapach starych potraw wydobywający się z jej wnętrza może popsuć apetyt.
- Nigdy nie korzystaj z uszkodzonych kuchenek mikrofalowych.
Podczas gotowania
- Aby uniknąć wschnięcia potrawy, gotuj ją pod przykryciem. W marketach możesz nabyć specjalne naczynia z przykryciem do kuchenek mikrofalowych.
- Układaj potrawę równomiernie na talerzu, aby podgrzała się ze wszystkich stron jednakowo.
- Jeśli podgrzewasz obiad składający się z zielonych warzyw, ziemniaków i grubych kawałków mięsa, warzywa umieść w środku a mięso na zewnątrz. Środek podgrzewa się trochę wolniej niż brzegi.
- Nie układaj produktów jedne na drugich, gdyż pdgrzeją się nierównomiernie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze