B-52

Przepis kulinarny

Składniki:

- likier kawowy (najlepiej Kalhua),
- likier Bailey's,
- likier pomarańczowy Cointreau.

Jak przyrządzić?

Do kieliszka 50ml ( najlepiej taki który rozszerza się ku górze) wlewamy wszystkie trzy składniki, ale w taki sposób aby się nie wymieszały (najlepiej po wypukłej stronie małej łyżeczki) w następojącej kolejności: najpierw Kalhua, potem Bailey's i na samym końcu Cointreau (mniej więcej w stosunkach 2:5, 2:5, 1:5).Ostatni składnik powinien być nalany do pełna.

Jak podawać?

Ostatnią warstwę alkoholu (Cointreau) podpalamy - najlepiej zapalniczką, bo trzeba troche poczekać zanim alkohol się zapali.Tak płonący drink pijemy "na raz" przez słomkę (spokojnie jeśli zrobimy to szybko to się nie zapali).

Uwagi:

Na wakacjach W Jastrzębiej Górze w Szałasie u niejakiego Pana Andrzejka całkiem nieźle "kopał" szczególnie o 4 rano gdy się wracało do domu po wyjściu z "ARY" (wtajemniczeni będą wiedzieli).

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaAlkohole
Czas przygotowania5 min.
Trudnośćprosty
Przybliżony koszt15 zł
Autormad_babcia

B-52: Podobne przepisy

B-52: wypróbuj również

Powiązane Tematy