Składniki:
- likier kawowy (najlepiej Kalhua),
- likier Bailey's,
- likier pomarańczowy Cointreau.
Jak przyrządzić?
Do kieliszka 50ml ( najlepiej taki który rozszerza się ku górze) wlewamy wszystkie trzy składniki, ale w taki sposób aby się nie wymieszały (najlepiej po wypukłej stronie małej łyżeczki) w następojącej kolejności: najpierw Kalhua, potem Bailey's i na samym końcu Cointreau (mniej więcej w stosunkach 2:5, 2:5, 1:5).Ostatni składnik powinien być nalany do pełna.
Jak podawać?
Ostatnią warstwę alkoholu (Cointreau) podpalamy - najlepiej zapalniczką, bo trzeba troche poczekać zanim alkohol się zapali.Tak płonący drink pijemy "na raz" przez słomkę (spokojnie jeśli zrobimy to szybko to się nie zapali).
Uwagi:
Na wakacjach W Jastrzębiej Górze w Szałasie u niejakiego Pana Andrzejka całkiem nieźle "kopał" szczególnie o 4 rano gdy się wracało do domu po wyjściu z "ARY" (wtajemniczeni będą wiedzieli).
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | mad_babcia |