Sk艂adniki:
Skladniki:
- 5 jajek,
- 5 duzych ziemniakow (ok. 1 kg),
- cebula srednia,
- oliwa z oliwek (ok.250 ml),
- sol.
Jak przyrz膮dzi膰?
Jak przyrzadzic?
Cebula drobno pokroic i wrzucic do rozgrzanej oliwy, dodac ziemniaki pokrojone najpierw w cwiartki a nastepnie w plasterki. Dodac sol. Ciagle mieszajac smazyc ok.20 min., az ziemniaki beda miekkie, ale nie upieczone, jak frytki!!!! Przygotowac jajka w miscce: rozbic jak na omlet. Wyjac ziemniaki z cebula lyzka cedzakowa i dodac do miski z jajkami, szybko wymieszac. Wylac olej z patelni i zostawic kilka kropel. Wlac zawartosc miski na patelnie i nie ruszajac smazyc ok. 2-3 min. Lyzka obrysowac brzegi. Nastepnie przewrocic na druga strone. Uwazajac, zeby sie nie rozpadla. Mozna uzyc duzy, plaski talerz, ktorym nalezy przykryc patelnie, a nastepnie przewroc i zsunac tortille z powrotem na patelnie. Smazyc, jak poprzednio ok. 2-3 min.
Dodatki:Zielona salata z vinagrete:
Kilka lisci zielonej swiezej salaty
2 pomidory
troche cebuli oliwki ( wedlug gustu)
vinegrete: 1lyzeczka octu i 3 lyzeczki oliwy z oliwek vegeta lub sol do smaku.
Zyczymy smacznego
隆Qu茅 aproveche!
Potrzebne przybory:
Patelnia, lyzka cedzakowa, duzy plaski talerz.
Jak podawa膰?
Podawac z salata. Podzielic na porcje jak pizza.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 3-4 porcje |
Kaloryczno艣膰 | 艣rednio du偶o |
Autor | ANITA I MARGARITA |