Składniki:
- uda,
- przyprawy,
- tłuszcz roślinny.
Jak przyrządzić?
Przygotowujemy stanowisko pracy. Przeprowadzamy obróbkę wstępną ud. Do niedużej nierdzewnej miski wsypujemy przyprawy proporcja wedle uznania (sól, pieprz, papryka, majeranek, czosnek itd.). zalewamy przyprawy olejem do momentu, az powstanie ciapa. Każde udo w tej ze ciapie pokolei obtaczamy i kladziemy na wyłozonej folia aluminiowa blasze. piekarnik rozgrzewamy do temp. 250 stopni. Na uda przed wsadzeniem do piekarnika mozna polozyć plastry margaryny lub dodatkowo delikatnie polac olejem. wsadzic do piekarnika, po dziesieciu minutach obnizyc temperature do 180 stopni. czas pieczenia ogolem wynosi ok. 50-55 minut.
Uwagi:
Potrawe podawac z delkatnymi sosami, surowkami sezonowymi lub warzywami z wody. Za dodatek kaloryczny swietnie pasuja ziemniaki puree, ziemniaki z wody lub frytki.
Potrawa należy do grupy potraw kalorycznych, cięzej strawnych, wiec nie polecam nikomu kto stosuje diete, choruje na nadcisnienie tetnicze, serce, choroby ukladu pokarmowego itp.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | arrkadius |