Składniki:
- cukinia (może być też bakłażan),
- papryka (najlepiej czerwona),
- pomidory,
- oliwki (ja preferuję czarne ale zielone prawdopodobnie też się nadają),
- cebula,
- pieczarki,
- przyprawy.
Jak przyrządzić?
Cukinię pokroić w plastry grubości minimum 1 cm, pomidora pokroić w ćwiartki (byle nie za drobno bo się rozpadnie), paprykę w dowolne kawałki, cebulę i pieczarki w plasterki. Wszystko to nadziać na patyczki w dowolnej kolejności i ilości, posypać przyprawami, położyć na grillu i grillować do skutku (nie za długo, dosłownie kilka minut)często obracając. Aby warzywa nie wyschły za bardzo można polać je wcześniej odrobiną oliwy z oliwek.W kwestii przypraw radzę eksperymentować zależnie od gustu. Ja próbowałam tego specjału w wielu wersjach - po "śródziemnomorsku" (z bazylią, oregano, cząbrem etc), po "meksykańsku" (z czerwoną papryką i curry), z granulowanym czosnkiem i cebulką, z przeróżnymi sosami i musztardami lub jedynie lekko posolone.
Potrzebne przybory:
Nóż i patyczki do szaszłyków.
Uwagi:
Radzę jeść w samotności gdyż w przeciwnym wypadku może się skończyć tak jak u mnie - nie ważne ile porcji przygotuję nigdy nie zjem więcej jak jeden szaszłyk, gdyż notorycznie wcinający kiełbaski znajomi od razu "chcą tylko troszkę, tak na spróbowanie" i kończy się na tym, że ich padlinka zwęglają się na popiół a tymczasem wszyscy zajadają się warzywami.
Szaszłyczki można serwować podczas grillowania także jako przystawki dla mięsożernych znajomych, gdyż dochodzą do gotowości do spożycia o wiele szybciej niż mięso.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Autor | Andromeda |