Składniki:
- 1 główka kapusty,
- 1/2 kg mięsa mielonego,
- 1 i 1/2 szkl. ryżu ugotowanego,
- 1 jajko,
- przyprawa do potraw,
- 2 łyżki tłuszczu,
- sól,
- pieprz,
- koncentrat pomidorowy.
Jak przyrządzić?
Kapustę włożyć na minutę do osolonego wrzątku, podzielić na liście. Ryz wymieszaćz mięsem i jajkiem, przyprawić. W szerokim rondlu rozgrzać łyżkę tłuszczu, ułożyć w nim warstwę mięsa z ryżem i tak naprzemian - 2 warstwy. Wierzch przykryć kapustą i polać resztą tłuszczu. Do rondla wlać szklankę zimnej wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Na koniec odlać sos, wymieszać go z koncentratem i ponownie przelać do rondla. Gotowe danie kroić jak tort.
Uwagi:
W sumie wszystko jest tak jak na golabki tylko tyle ze robi sie przekladanca. Moze miec ksztalt kola lub kwadratu - jak kto woli.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Mariusz96 |