Składniki:
- 1 mała główka świeżej kapusty białej,
- 1 mała marchewka,
- 1/2 (pół) cebuli,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- ocet,
- oliwa z oliwek.
Jak przyrządzić?
Kapustę poszatkować lub drobno pokroić nożem, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę drobno pokroić w kostkę. Posypać łyżeczką soli, łyżeczką cukru, oprószyć delikatnie pieprzem, skropić octem i polać oliwą z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 15 min., aby przegryzło się i aby kapusta zmiękła. Podawać do drugiego dania obiadowego. Pyszne i wielowitaminowe!
Potrzebne przybory:
Ostry nóż lub domowa szatkownica, duża miska, drewniany widelec do wymieszania.
Jak podawać?
Nie schładzać.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | mononik |