Składniki:
maliny (mrożone lub świeże), śmietana (18%),
cukier puder,
cukier waniliowy,
cukier kryształ,
gałązka mięty
Jak przyrządzić?
Śmietanę dobrze schłodzić, wymieszać, dodać cukier puder oraz cukier waniliowy i ubić na sztywno. Połowę malin rozmrozić, przetrzeć przez sito, dodać do ubitej śmietany, lekko zamieszać, zaś pozostałe zamrożone maliny obtoczyć w cukrze krysztale. Bitą śmietanę przełożyć do schłodzonych pucharków, a na wierzchu położyć maliny obtoczone w cukrze. Udekorować listkami mięty. Deser podawać od razu po przygotowaniu.
Jak podawać?
Najlepiej w schłodzonych salaterkach lub pucharkach.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | _Martusia_ |