Składniki:
Galaretka pomarańczowa,
2 twarde kwaśne jabłka,
śmietana 30%,
cukier puder,
cukier
Jak przyrządzić?
Galaretkę przyrządzamy według przepisu na opakowaniu.Jabłka obieramy i trzemy na tarce na średnie wiórki.Jabłka układamy na dnie salaterki, zalewamy płynną galaretką.Po stężeniu ubijamy śmietanę wraz z cukrem pudrem i formujemy na galaretce beziki za pomocą rękawa cukierniczego lub zwyczajnie łyżką.Cukier zoztapiamy i lekko tężejący lejemy na miskę, nóż, szkalankę itp. (Tworzymy takie zawijasy, koszyczki, spiralki itp.).Ozdobę trzeba ściągnać, zanim całkiem ostygnie. Inaczej sie pokruszy... Ozdobę kładziemy obok śmietany i deser gotowy.
Potrzebne przybory:
tarka, miska, salaterki, łyżka, rondelek, mikser, garnek:)
Uwagi:
Można użyć innej galaretki, wiórki rozprowadzić po całym naczyniu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 4 |
Autor | maciek |