Składniki:
Zakwas barszczu białego, koniecznie w słoiku - polecam ze sklepu z ekologiczną żywnością, ok. 7 ziarenek pieprzu, trzy ząbki czosnku, listek laurowy, kartofle (w zależności, ile kto lubi), kefir, małe pętko kiełbasy (niekonieczne!), majeranek
Jak przyrządzić?
Obrać kartofle (np. 8 średnich), przeciąć na pół. Wrzucić do garnka i gotować tak, jak gotuje się kartofle (wodę osolić). Do gotujących się kartofli wrzucamy listek laurowy, ziarnka pieprzu, ząbki czosnku, majeranek. Gotujemy, aż kartofle się ugotują. Gdy kartofle będą miękkie, wlewamy zakwas barszczu i mieszamy. Pogotować chwilkę. I gotowe! Można dodać kefir. A co do kiełbaski... Jeśli chcemy, smażymy ją na patelence i na koniec wlewamy do zupy (przed kefirem) - jeszcze chwilę podgotować. Uwaga! Wersja bez kefiru i bez kiełbaski jest tak samo pyszna jak z samą kiełbaską lub z samym kefirem. Pozdrawiam i życzę smacznego.
Potrzebne przybory:
garnek, nóż i w razie czego patelenka
Uwagi:
W skrócie: wrzucamy wszystkie składniki oprócz kefiru i kiełbaski, gotujemy do miękkosci kartofli. Na koniec zakwas. Do smaku kefir lub kiełbaska przesmażona - i to, i to lub bez tego i tego:)
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | bez kiełbaski bardzo mało:) |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Heineken |