Składniki:
4 jaja, pół szkl. cukru, 1 szkl. mąki (typ 450), pół litra śmietany kremówki, 1 duża paczka (300 g) wiórków kokosowych, tabliczka białej czekolady, żelatyna, cukier puder - 4 łyżki stołowe
Jak przyrządzić?
Ciasto: jaja ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier i ubijać. Jak masa zesztywnieje, dodać mąkę. Szybko, lecz delikatnie wymieszać, wylać na blachę i piec przez około 25 minut w 180 stopniach.Masa: 3/4 śmietany ubić z cukrem pudrem, resztę wlać do rondelka, dodać czekoladę i poczekać do rozpuszczenia czekolady. Dodać żelatynę, następnie poczekać, aż przestygnie, całość wymieszać i wylać na ciasto, posypać wiórkami i wstawić do lodówki.
Jak podawać?
Można również podawać ciasto w dużej tortownicy.
Uwagi:
Dla lepszego wyglądu ciasta można je z wierzchu również posypać tartą ciemną czekoladą. Do ciasta można dodać proszek do pieczenia, będzie bardziej puszyste, oraz kakao dla różnobarwności.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Porcje | duża blacha |
Autor | sin69 |