Składniki:
makaron na spaghetti 500 g,
wiązka sałaty rukola,
paczka orzeszków pinii,
papryczki zielone ze słoika (im ostrzejsze, tym mniej),
dużo czarnego pieprzu,
czosnek,
oliwa z oliwek,
parmezan
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy jak zwykle al dente.Resztę przygotowujemy, rozgrzewając na patelni oliwę z oliwek, do rozgrzanej wrzucamy (ilość wg upodobania) ząbki czosnku, orzeszki pinii, pokrojone w plastry papryczki. Wszystko musi się fajnie zrumienić. Trzemy parmezan. Umytą wcześniej rukolę kroimy na kawałki dł. 2 cm. Gorący makaron odcedzamy, wkładamy z powrotem do ganka, wstawiamy na mały ogień, dodajemy zawartość patelni.Posypujemy parmezanem i nie oszczędzając - pieprzem.Mieszamy, by każda nitka nam się ładnie okleiła serem i pieprzem (ma być ostre). Na koniec dodajemy rukolę.
Potrzebne przybory:
patelnia, garnek, nóż i deseczka
Jak podawać?
Tak jak inne spaghetti.
Uwagi:
Mój mąż jest zagorzałym mięsożercą, jednak przepada za tą wegetariańską wersją spaghetti.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | kalorii ma pewnie z milion;o) |
Autor | Zosia |