Składniki:
1,5 kg mięsa (udziec z indyka, kura, kurczak, łopatka wieprzowa – drób ze skórą),
0,5 kg boczku chudego,
0,5 kg wątróbki drobiowej + 3 cebule,
30 dag marchwi,
1 duży korzeń pietruszki,
1 mały seler,
1 por,
liść laurowy,
ziele angielskie,
kilka grzybów suszonych,
2 ząbki czosnku
Jak przyrządzić?
Wszystko (poza wątróbką i cebulą, pieczarkami) włożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu (ok. 2,5–3 godz.). Przestudzić.Po przestudzeniu wyjąć mięso i przygotować do zmielenia.W wywarze namoczyć 3 kajzerki.Podsmażyć (poddusić) wątróbkę z cebulą. Usmażyć pieczarki.Zmielić wszystkie składniki (poza porem).Do masy dodać 5 żółtek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, paprykę słodką, trochę majeranku – do smaku. Dodać drobno posiekany pęczek natki pietruszki. Całość dobrze wyrobić.Ubić białka i delikatnie wymieszać z masą mięsno-warzywną.Przełożyć do wysmarowanych i obsypanych bułką tartą foremek (do wysokości 4/5).Zapiekać w temperaturze 180 st. C przez około 45 min.
Jak podawać?
Podawać z sosem tatarskim lub chrzanowym.
Uwagi:
Dla mniej pracowitych - można wrzucić całe jajka bez ubijania białek.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Autor | magdaw |