Składniki:
2 duże (podwójne) piersi kurczaka,
2 butelki piwa Karmi,
sól, biały pieprz, olej do smażenia (2 łyżki)
Jak przyrządzić?
Mięsko pokroić w większą kostkę (ok. 1,5-2 cm). Dobrze rozgrzać olej na głebokiej patelni (woku) i wrzucić mięsko. Obsmażyć je, często mieszając, po pewnej chwili oprószyć solą i pieprzem. Zalać całość piwem i dusić (bez przykrycia) na ciągle silnym ogniu - do wyparowania wody. Gdy sos zgęstnieje - potrawa jest gotowa.
Potrzebne przybory:
deska, nóż, patelnia (wok), otwieracz do butelek
Jak podawać?
Smakuje zarówno sama, jak i z delikatną surówką na bazie białej (pekińskiej) kapusty.Super do ryżu.
Uwagi:
Nie jest to mój przepis, jednak stosuję go często. Jest tak łatwy, że nawet osoby, które jedynie potrafią ugotować wodę na herbatę, bez trudu dadzą sobie radę z przygotowaniem tego danka.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | zależy od apetytów |
Kaloryczność | kaloryczność podnosi jedynie cukier z piwka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | krzych69 |