Pierś kurczaka w ciemnym piwku - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

2 duże (podwójne) piersi kurczaka,
2 butelki piwa Karmi,
sól, biały pieprz, olej do smażenia (2 łyżki)

Jak przyrządzić?

Mięsko pokroić w większą kostkę (ok. 1,5-2 cm). Dobrze rozgrzać olej na głebokiej patelni (woku) i wrzucić mięsko. Obsmażyć je, często mieszając, po pewnej chwili oprószyć solą i pieprzem. Zalać całość piwem i dusić (bez przykrycia) na ciągle silnym ogniu - do wyparowania wody. Gdy sos zgęstnieje - potrawa jest gotowa.

Potrzebne przybory:

deska, nóż, patelnia (wok), otwieracz do butelek

Jak podawać?

Smakuje zarówno sama, jak i z delikatną surówką na bazie białej (pekińskiej) kapusty.Super do ryżu.

Uwagi:

Nie jest to mój przepis, jednak stosuję go często. Jest tak łatwy, że nawet osoby, które jedynie potrafią ugotować wodę na herbatę, bez trudu dadzą sobie radę z przygotowaniem tego danka.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcjezależy od apetytów
Kalorycznośćkaloryczność podnosi jedynie cukier z piwka
Przybliżony koszt20 zł
Autorkrzych69

Pierś kurczaka w ciemnym piwku: Podobne przepisy

Pierś kurczaka w ciemnym piwku: wypróbuj również

Powiązane Tematy