Składniki:
Farsz:
1 główka białej kapusty,
1 cebula,
pieprz, sól.
Ciasto:
1 jajko,
1 litr mleka,
łyżka oleju,
mąka do zagęszczenia.
Sos:
0,5 kg pieczarek,
1 cebula,
sos grzybowy z torebki,
przyprawy,
śmietana i mąka do zagęszczenia.
Jak przyrządzić?
Kapustę poszatkować i wtawić do gotowania. Odrobinę posolić.Cebulę pokroić w cienkie paski i dodać do kapusty.Gdy kapusta zmięknie, odcedzić, wlać łyżkę oleju, dodać przyprawy (nie za ostro) i chwilę przesmażyć. Odstawić do wystygnięcia.Pieczarki obrać lub opłukać, pokroić drobno, wrzucić do garnka z odrobiną wody i lekko poddusić.Do pieczarek dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę.Jak cebulka zrobi się miękka, dodać taką ilość wody, ile sosu chce się uzyskać (ok. 1,5 l).Gdy się zacznie gotować, dodać przyprawy i zagęścić mąką i śmietaną. Wyłączyć.Przygotować ciasto naleśnikowe wg wymienionych składników.Gdy kapusta wystygnie, dodać do niej przygotowane ciasto.Wszystko razem wymieszać.Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i smażyć tak jak naleśniki. Podawać z wcześniej przygotowanym sosem. Życzę smacznego!!!
Uwagi:
Są boskie!!!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10-15 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Izka |