Składniki:
1 pomidor,
1 średniej wielkości ogórek,
1 mała czerwona cebulka,
zielona papryka,
czarne oliwki (4-5 sztuk),
ser feta (2 prostokątne kawałki),
oregano,
oliwa z oliwek
Jak przyrządzić?
Mój przepis jest przepisem "na oko": Przekrawamy na pół pomidora i każdą połówkę kroimy w grube plastry, jeśli pomidor jest bardzo duży, to po pokrojeniu na plastry przekrawamy połówki jeszcze raz na pół. Układamy na talerzu pomidory, a następnie kroimy w plastry ogórka (ogórka musi być mniej niż pomidora na talerzu, tak by pomidor był widoczny - ogórki można poukładać na środku). Następnie kroimy połówkę małej cebuli na drobne paseczki i układamy ją na pokrojonych wcześniej i ułożonych na talerzu ogórkach, następnie dajemy kilka drobnych paseczków papryki zielonej. Na wszystkim układamy ładnie oliwki, a na koniec układamy na całości ser feta, posypujemy oregano i polewamy oliwą z oliwek. Ja go wykonywałam w 5-6 minut w greckiej restauracji, jeśli składniki są przygotowane, to wszystko idzie naprawdę szybko.Pozdrawiam i życzę smacznego.
Potrzebne przybory:
Nóż, deska do krojenia, miska
Uwagi:
Przepis ten zamieściłam, ponieważ dziwią mnie obecne na tym portalu przepisy na sałatkę grecką.Prawie każdy ma rzodkiewkę, sałatę, pietruszkę, czosnek, czasem nawet jakieś karczochy, vegetę itp. Na pewno są one smaczne, ale nie mają prawa się nazywać sałatkami greckimi, bo są zdecydowanie spolszczone i nieoryginalne.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 6 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Paula |