Składniki:
Sznycle z piersi indyka - 6 szt.,
opakowanie serka typu feta (zawartość tłuszczu wg uznania),
małe opakowanie zielonych oliwek,
3 jajka,
bułka tarta,
vegeta,
olej (ew. oliwa) do smażenia.
Surówka:
średnia główka kapusty pekińskiej,
średni zielony ogórek,
puszka czerwonej fasolki Bonduelle w zalewie Kidney,
pół cebulki,
pół cytryny (lub ocet winny), sól, pieprz, cukier, olej.
Jak przyrządzić?
Sznycle dobrze, lecz niezbyt natarczywie, potraktować tłuczkiem. Serek podzielić na 6 równych porcji. Oliwki osączyć z zalewy. W porcję mięska zawinąć porcję serka (tak by powstało coś na kształt wrzeciona) oraz 3 oliwki - nie solić!!! Jajka roztrzepać (niektórzy twierdzą, że rozkłócić) z dodatkiem ok. pół łyżeczki vegety. Kotlety zanurzyć w jajkach, następnie w bułce tartej. Trochę wymiędlić je w dłoniach (pamiętając o kształcie wrzeciona) i tę czynność powtórzyć - dociskając panierkę do mięsa. Rozgrzać olej i smażyć - co chwila przekręcając kotlety, aby się przesmażyły z każdej strony. Nie ukrywam - trzeba tu włożyć trochę serca. Jeśli ktoś nie lubi gotować, niech sobie odpuści tę potrawę.A surówka? Prostota! Kapustę pokroić - jak kto lubi, ogórek w półplasterki, cebulkę w kostkę. Do tego dodać fasolkę - wraz z sosem (ale tylko jeśli jest to Bonduelle w zalewie Kidney - inne tak nie smakują), wycisnąć cytrynę (lub skropić octem winnym), doprawić solą, pieprzem, cukrem, wskazane jest dodać posiekany koperek, skropić olejem (oliwą - jak kto lubi). Można również dodać pokrojone na ćwiartki oliwki, które zostały z opakowania.
Potrzebne przybory:
tłuczek, patelnia, miska, deska, ostry nóż
Jak podawać?
Z frytkami, ziemniakami - wedle uznania i co kto lubi.
Uwagi:
Pychota!!! Ten przepis to mój pomysł - nigdzie czegoś takiego nie jadłem, jednak nie wykluczam, że ktoś mógł wymyślić coś podobnego. A kotleciki - nie ukrywam - smakują njlepiej prosto z patelni.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | dość wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Krzych69 |