Składniki:
10 kromek chleba tostowego,
10 dag sera mozzarella,
8 łyżek mąki,
2 jajka,
sól,
oliwa
Jak przyrządzić?
Półcentymetrowej grubości kromki chleba pozbawić skórki. Miąższ pokroić w kwadraty. Ser pokroić w identyczny sposób. Wkładać go między dwa kwadraty chleba. Namoczyć w wodzie i obtoczyć w mące. Pilnować, by porcje nie stykały się ze sobą w oczekiwaniu na dalszą obróbkę. Roztrzepać jajka z solą. Zalać nimi chleb z serem. Po godzinie masa jajeczna zostanie wchłonięta przez chleb. Mocno rozgrzać oliwę na patelni i smażyć grzanki ok. 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Przed podaniem osączyć z nadmiaru tłuszczu, a następnie wcinać!!!
Jak podawać?
Na talerzu:")
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5-10 |
Kaloryczność | jedna grzanka: 250 |
Autor | ...:::keny:::... |