Składniki:
6 średniej wielkości cebul, 30 dag pieczarek, zioła prowansalskie, vegeta, 2 jajka, mąka, mleko, proszek do pieczenia, sól, pieprz (biały), olej do smażenia
Jak przyrządzić?
Cebule kroimy w półkrążki, pieczarki też, byle nie za drobno, rzucamy na patelnię w kolejności: cebulka, smażyć 3-4 min, następnie pieczarki, ziółka i przyprawy. Dusimy do miękkości.Z mąki, jajek i mleka robimy ciasto o konsystencji gęstej śmietany, dodajemy proszek do pieczenia, troszkę soli, pieprzu i dość sporo ziółek. Tak przygotowane ciasto wykładamy na wcześniej wysmarowaną margaryną i wysypaną tartą bułką formę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 10 min. Następnie na podpieczony spód wykładamy wcześniej przygotowaną cebulkę i do piekarnika na dalsze 20-30 min. Można posypać żółtym serem, ale niekoniecznie.
Potrzebne przybory:
patelnia, forma do zapiekania
Jak podawać?
W zależności od upodobań.
Uwagi:
Długo się pisze, szybko się robi, można dodać resztki wędlin, jeśli takie posiadamy. Przepis własny, sposób w razie niemocy kulinarnej.Te same przyprawy stosujemy do ciasta i do nadzienia.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | seli |