Składniki:
1 główka kapusty pekińskiej,
1 duży ogórek świeży,
2 pomidory (mogą być koktajlowe),
1 duży lub 2 małe pęczki szczypiorku świeżego,
1 opakowanie sera typu feta,
1 sos sałatkowy Knorra włoski lub grecki,
rzodkiewka (niekoniecznie)
Jak przyrządzić?
Sos wsypać do garnuszka i zalać olejem 1:3. Ser feta kroić na małe kawałki (ale nie za małe) i dodać do oleju z sosem. Delikatnie wymieszać i wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę (im dłużej, tym lepiej). Warzywa dokładnie umyć. Kapustę pokroić, przełożyć do dużej miski. Z pomidorów wyciągnąć pestki (nie dotyczy koktajlowych) i pokroić w paski. Ogórek raczej obrać (jak kto woli) i pokroić na półplasterki (nie za grubo). Szczypiorek drobno posiekać. To wszysko dodać do kapusty i wymieszać. Ser feta wyjąć z oleju i dodać do sałatki, delikatnie wymieszać, wsadzić na chwilę do lodówki. Doprawić według smaku.
Jak podawać?
Do mięs pieczonych lub jako samodzielne danie ze świeżym pieczywem.
Uwagi:
Można dodać kukurydzę lub paprykę. Sałatkę należy podawać od razu, ponieważ puszcza sok. Najbardziej smakuje na imprezkach przy grillu. Radzę przejrzeć liście kapusty, bo czasem można znaleźć dziwne niespodzianki. Proporcje można zmieniać według uznania. Smacznego.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | monia0103 |