Składniki:
1 litr spirytusu,
8 cytryn,
1 szkl. miodu,
1 szkl. cukru
Jak przyrządzić?
Cytryny sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i zalać skórki całym spirytusem. Zamknąć tę miksturę w szczelnie zamkniętym naczyniu na 12-24 godziny. Z cytryn wycisnąć sok i przecedzić przez sitko, żeby pozbyć się cytrynowych farfocli.Miód i cukier wsypać do garnka i zalać 1/2 litra ciepłej wody, aby się rozpuściły. Po wystudzeniu dolać sok z cytryn i dopełnić chłodną przegotowaną wodą, tak aby razem wyszło 1,5 litra. Do tego wlać spirytus bez skórek (one niestety do śmieci) i rozlać do butelek. Schłodzić i spożywać w ilościach dowolnych, bez popitki.
Uwagi:
Nie powoduje kaca ani innych przykrych dolegliwości poalkoholowych. Nawet po spożyciu duuużej ilości. Rewelacja!! Polecam!
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | magdalenazet |