Składniki:
0,5 l spirytusu >95%,
2 piwa 0,5 l gatunku porter,
6 torebek 0,25 g cukru waniliowego
Jak przyrządzić?
Zagotować piwo z cukrem waniliowym. Uwaga: niedopilnowane niesfornie kipi!!!Teraz należy wykazać się nieprzeciętnym refleksem.Piwo zdejmujemy z ognia, wlewamy do niego spirytus i im szybciej przykryjemy garnek przykrywką, tym lepiej.Wywar schłodzić, a następnie zmrozić do uzyskania odpowiedniej gęstości likieru.Podawać w kieliszkach:)
Potrzebne przybory:
kuchenka gazowa, garnek z przykrywką, lodówka/balkon/mróz
Jak podawać?
Anegdota: mój kolega wypił kieliszek kukułki, następnie popił butelką coli, w której również była kukułka (identyczny kolor obu płynów), o dziwo opamiętal się po 4-5 łyczkach :D
Uwagi:
Nie nachylać się nad wywarem, grozi wypaleniem błon śluzowych.Nie rozlewać spirytusu, szczególnie w okolicy otwartego ognia.Nie podawać nietrzeźwym oraz młodzieży do lat 18.Kukułkę pije się samą albo najlepiej w asyście coli, nie powoduje reakcji zwrotnych ani kaca, jeśli tylko nie pali się przy niej za dużo tytoniu. Jest przyjemna w smaku i zapachu, jest tania i łatwo dostępna. Moc tego napoju jest jednak duża, uwaga na zatrucia, stosować więc proszę z umiarem (przepis na ok. 1,5 l) - i tak wiem, że nie posłuchacie.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | bardzo trudny |
Porcje | od 1 :) |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Ka |