Składniki:
1 szkl. mąki totowej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
6 jajek,
1 szkl. cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka octu
Jak przyrządzić?
Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i dodać ocet - wymieszać. Z białek ubić mikserem sztywną pianę, następnie ubijając dalej, dodać cukier, a potem żółtka z proszkiem i octem. Chwilę jeszcze ubijać. Do przygotowanej masy dosypać obie mąki - przesiane przez sito - i mieszać drewnianą łyżką bardzo delikatnie.Wylać na papier do pieczenia i wstawić do piekarnika.
Uwagi:
Czas pieczenia: około 15 minut w temperaturze 200 stopni(mam starszy piekarnik elektryczny).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Binka |