Składniki:
6 jaj, 1,5 szkl. cukru kryształ, 1 cukier waniliowy, 6 łyżek gorącej wody, 1 szkl. mąki, 2 budynie waniliowe, 2 łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia, 600 ml mleka, 40 dag masła roślinnego lub margaryny, 1 puszka ananasa w plastrach, 2 banany, polewa czekoladowa
Jak przyrządzić?
Żółtka ubić z 4 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i wodą, dodać białka ubite z 1 szkl. cukru, połączyć z mąką, 1 budyniem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Piec około 30-40 min.Ugotować budyń z resztą cukru, ostudzić. Masło utrzeć, dodawać stopniowo chłodny budyń, następnie pokrojone w kostkę ananasy, banany. Ciasto przekroić na 3 części, nasączyć sokiem ananasowym, przełożyć kremem, polać polewą.
Uwagi:
Polewa może być, ale nie musi.. Ja robię wersję bez polewy... to według gustu;)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | marteczka7 |