Składniki:
1 szkl. mąki tortowej, 1 szkl. mąki krupczatki, 1/2 szkl. cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 1 łyżka śmietany, 1 jajko, 2 żółtka, 1/2 margaryny, 2 kg jabłek szarych renet, trochę cynamonu, cukier do smaku
Jak przyrządzić?
Mąkę, proszek, cukier, sól, margarynę zmieszać razem. Dodać jajka i śmietanę, zagniesć ciasto. 3/4 rozwałkować na blachę, a resztę do zamrażarki. Jabłka obrać, pokroić do garnka i usmażyć. Dodać cynamon i cukier do smaku, wyłożyć na ciasto. Ciasto z lodówki zetrzeć na tarce. Piec 50 min w 160 st. C.
Uwagi:
Po upieczeniu obsypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | kuchareczka |