Składniki:
Na pizzę średniej wielkości:
200 ml jogurtu naturalnego,
2-3 ząbki czosnku,
mały ogórek kiszony,
kilka piórek szczypiorku,
zioła prowansalskie (może być świeża bazylia, tymianek, oregano),
sól
Jak przyrządzić?
Czosnek przeciśnięty przez praskę lub utłuczony w moździerzu solimy, dobrze rozcieramy z solą w celu uwolnienia aromatu i złagodzenia ostrośći smaku, odstawiamy na 10 min. Posiekany szczypiorek oraz obrany ze skórki i starty na drobnej tarce warzywnej ogórek mieszamy z jogurtem i dodajemy przygotowany czosnek, dodajemy zioła prowansalskie według uznania (radzę ich nie żałować :)i sos jest gotowy do podania po ok. 1/2 godziny, jak składniki się "przegryzą".
Potrzebne przybory:
deseczka do krojenia,ostry nóż,praska do czosnku,alternatywnie moździerz,sosjerka,tarka warzywna
Jak podawać?
Podajemy osobno w sosjerce.
Uwagi:
Sos jest alternatywą dla sosów pomidorowych polewanych na wierzch potrawy, osobiście wolę pizzę lub zapiekanki z takim dadatkiem.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 1 zł |
Autor | Beata |