5 pomysłów na pyszne zupki dla Twojego dziecka
REDAKCJA JEJŚWIAT.PL • dawno temuRozszerzanie diety niemowlęcia to kolejny etap rozwojowy w jego życiu. Dziecko zaczyna poznawać nowe pokarmy i doświadczać smaków innych niż mleko mamy. Jeżeli podawanie pierwszych stałych produktów masz już za sobą, czas zrobić kolejny krok w przód. Zacznij gotować zupy, które – dzięki dużej zawartości warzyw – są doskonałym źródłem ważnych składników odżywczych. Oto kilka przepisów na pożywne dania.
Zupy to smaczny posiłek, który stanowi stały element rozszerzania diety niemowlęcia. Chociaż ich konsystencja może utrudniać samodzielnie pobieranie pokarmu łyżeczką z talerza, rozwiązaniem tego problemu będą zupy gęste, np. w formie kremów.
Gęsta zupa z cukinii
Zupa z cukinii, dzięki dodatkowi ziemniaków, jest niezwykle sycąca. To świetna propozycja obiadowa, gdy nie masz czasu na gotowanie.
Składniki:
- 750 ml bulionu warzywnego
- 1 średniej wielkości cukinia
- 2 ziemniaki
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 ząbek czosnku
- szczypta kurkumy
- 1 łyżka oleju rzepakowego.
Warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. W wysokim garnku rozgrzej olej, a następnie podsmaż ziemniaki i cebulę. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili dodaj cukinię i zalej całość bulionem warzywnym. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 25–30 minut. Na koniec przypraw do smaku. Po ugotowaniu, całość zblenduj na gładki krem. Podawaj z grzankami.
Zupa krem z dyni
Dynia jest jednym z pierwszych warzyw, którymi można rozszerzać dietę niemowlęcia. Doskonale nadaje się przy tym na gęstą zupę.
Składniki:
- 1 dynia średniej wielkości
- 1 cebula posiekana drobno
- 1 ziemniak
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 500 ml wywaru warzywnego lub bulionu drobiowego
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- masło klarowane do smażenia
Na głębokiej patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dynię pokrój w kostkę i wyłóż na patelnię. Dodaj czosnek i kminek. Smaż na małym ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając. Wlej wywar i doprowadź do wrzenia. Dodaj ziemniaka i marchewkę pokrojone w kostkę. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 30 minut. Sprawdź, czy dynia jest miękka – jeśli tak, zblenduj wszystkie składniki. Dopraw do smaku odrobiną pieprzu.
Zupa jarzynowa z kurczakiem
Te zupę możesz modyfikować w zależności od tego, na jakim etapie rozszerzania diety znajduje się dziecko. Możesz wszystkie składniki zblendować albo pozostawić większe kawałki kurczaka.
Składniki:
- 800–1000 ml wywaru warzywnego lub bulionu drobiowego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 100 g mięsa z gotowanego kurczaka
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- masło klarowane do smażenia
W dużym garnku podgrzej masło i usmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa i , pieprz. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez ok. 20 minut – do momentu, gdy warzywa staną się miękkie (ale nie rozgotowane). Dokładnie zblenduj wszystkie składniki i udekoruj kawałkami ugotowanego mięsa drobiowego.
Jeżeli dziecko nie jest w stanie samodzielnie zjeść kawałków kurczaka, dodaj je do zupy i także zblenduj.
Szybka zupa brokułowa
Zupa brokułowa w formie kremu jest nie tylko smaczna, ale również pożywna – za sprawą dodatku kaszy kuskus. Zaletą tego przepisu jest szybkość przygotowania – zupę ugotujesz nawet podczas krótkiej drzemki niemowlęcia.
Składniki:
- 750 ml bulionu drobiowego
- ok. 20 średniej wielkości różyczek brokułu
- 3 łyżki kaszy kuskus
- 3 ugotowane ziemniaki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- niewielka ilość świeżego oregano
Różyczki brokułu wrzuć do bulionu i gotuj do miękkości. Dodaj ziemniaka, oliwę z oliwek oraz zioła. Wszystkie składniki zblenduj na jednolitą masę. Wsyp kaszę do szklanki i zalej wrzątkiem. Gdy napęcznieje, dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj. Podawaj z grzankami.
Zupa z pieczonej papryki
To propozycja, która świetnie sprawdzi się przede wszystkim w chłodniejsze dni. Zupa smakuje nie tylko dzieciom, ale również rodzicom.
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- 2 ziemniaki
- posiekana natka pietruszki
- szczypta suszonej bazylii
- oliwa z oliwek
Dokładnie umyte warzywa pokrój na mniejsze kawałki i skrop oliwą z oliwek. Dodaj odrobinę suszonego tymianku i zapiekaj w naczyniu żaroodpornym. Po ok. 25 minutach upieczone warzywa przełóż do garnka i zalej 2 szklankami wody. Dodaj natkę pietruszki. Gotuj przez ok. 10 minut. Całość dokładnie zblenduj.
To zaledwie kilka przepisów na smaczne i pożywne zupy, które możesz przygotować w ramach rozszerzania diety niemowlęcia. Im bardziej zróżnicowany będzie jadłospis, tym większe prawdopodobieństwo, że w przyszłości dziecko będzie chętnej sięgać po zdrowe jedzenie.
Artykuł sponsorowany
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze