5 pomysłów na pyszne zupki dla Twojego dziecka
REDAKCJA JEJÅšWIAT.PL • dawno temuRozszerzanie diety niemowlÄ™cia to kolejny etap rozwojowy w jego życiu. Dziecko zaczyna poznawać nowe pokarmy i doÅ›wiadczać smaków innych niż mleko mamy. Jeżeli podawanie pierwszych staÅ‚ych produktów masz już za sobÄ…, czas zrobić kolejny krok w przód. Zacznij gotować zupy, które – dziÄ™ki dużej zawartoÅ›ci warzyw – sÄ… doskonaÅ‚ym źródÅ‚em ważnych skÅ‚adników odżywczych. Oto kilka przepisów na pożywne dania.
Zupy to smaczny posiłek, który stanowi stały element rozszerzania diety niemowlęcia. Chociaż ich konsystencja może utrudniać samodzielnie pobieranie pokarmu łyżeczką z talerza, rozwiązaniem tego problemu będą zupy gęste, np. w formie kremów.
Gęsta zupa z cukinii
Zupa z cukinii, dzięki dodatkowi ziemniaków, jest niezwykle sycąca. To świetna propozycja obiadowa, gdy nie masz czasu na gotowanie.
Składniki:
- 750 ml bulionu warzywnego
- 1 średniej wielkości cukinia
- 2 ziemniaki
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 zÄ…bek czosnku
- szczypta kurkumy
- 1 łyżka oleju rzepakowego.
Warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawaÅ‚ki. W wysokim garnku rozgrzej olej, a nastÄ™pnie podsmaż ziemniaki i cebulÄ™. Dodaj czosnek przeciÅ›niÄ™ty przez praskÄ™. Po chwili dodaj cukiniÄ™ i zalej caÅ‚ość bulionem warzywnym. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 25–30 minut. Na koniec przypraw do smaku. Po ugotowaniu, caÅ‚ość zblenduj na gÅ‚adki krem. Podawaj z grzankami.
Zupa krem z dyni
Dynia jest jednym z pierwszych warzyw, którymi można rozszerzać dietę niemowlęcia. Doskonale nadaje się przy tym na gęstą zupę.
Składniki:
- 1 dynia średniej wielkości
- 1 cebula posiekana drobno
- 1 ziemniak
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 500 ml wywaru warzywnego lub bulionu drobiowego
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- masło klarowane do smażenia
Na głębokiej patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dynię pokrój w kostkę i wyłóż na patelnię. Dodaj czosnek i kminek. Smaż na małym ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając. Wlej wywar i doprowadź do wrzenia. Dodaj ziemniaka i marchewkę pokrojone w kostkę. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 30 minut. Sprawdź, czy dynia jest miękka – jeśli tak, zblenduj wszystkie składniki. Dopraw do smaku odrobiną pieprzu.
Zupa jarzynowa z kurczakiem
Te zupę możesz modyfikować w zależności od tego, na jakim etapie rozszerzania diety znajduje się dziecko. Możesz wszystkie składniki zblendować albo pozostawić większe kawałki kurczaka.
Składniki:
- 800–1000 ml wywaru warzywnego lub bulionu drobiowego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 Å‚odyga selera naciowego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 100 g mięsa z gotowanego kurczaka
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- masło klarowane do smażenia
W dużym garnku podgrzej masło i usmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa i , pieprz. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez ok. 20 minut – do momentu, gdy warzywa staną się miękkie (ale nie rozgotowane). Dokładnie zblenduj wszystkie składniki i udekoruj kawałkami ugotowanego mięsa drobiowego.
Jeżeli dziecko nie jest w stanie samodzielnie zjeść kawałków kurczaka, dodaj je do zupy i także zblenduj.
Szybka zupa brokułowa
Zupa brokułowa w formie kremu jest nie tylko smaczna, ale również pożywna – za sprawą dodatku kaszy kuskus. Zaletą tego przepisu jest szybkość przygotowania – zupę ugotujesz nawet podczas krótkiej drzemki niemowlęcia.
Składniki:
- 750 ml bulionu drobiowego
- ok. 20 średniej wielkości różyczek brokułu
- 3 łyżki kaszy kuskus
- 3 ugotowane ziemniaki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- niewielka ilość świeżego oregano
Różyczki brokułu wrzuć do bulionu i gotuj do miękkości. Dodaj ziemniaka, oliwę z oliwek oraz zioła. Wszystkie składniki zblenduj na jednolitą masę. Wsyp kaszę do szklanki i zalej wrzątkiem. Gdy napęcznieje, dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj. Podawaj z grzankami.
Zupa z pieczonej papryki
To propozycja, która świetnie sprawdzi się przede wszystkim w chłodniejsze dni. Zupa smakuje nie tylko dzieciom, ale również rodzicom.
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- 2 ziemniaki
- posiekana natka pietruszki
- szczypta suszonej bazylii
- oliwa z oliwek
Dokładnie umyte warzywa pokrój na mniejsze kawałki i skrop oliwą z oliwek. Dodaj odrobinę suszonego tymianku i zapiekaj w naczyniu żaroodpornym. Po ok. 25 minutach upieczone warzywa przełóż do garnka i zalej 2 szklankami wody. Dodaj natkę pietruszki. Gotuj przez ok. 10 minut. Całość dokładnie zblenduj.
To zaledwie kilka przepisów na smaczne i pożywne zupy, które możesz przygotować w ramach rozszerzania diety niemowlęcia. Im bardziej zróżnicowany będzie jadłospis, tym większe prawdopodobieństwo, że w przyszłości dziecko będzie chętnej sięgać po zdrowe jedzenie.
Artykuł sponsorowany
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze