Składniki:
Filet z kurczaka, żółty ser, oliwki, sos meksykański w słoiczku, tabasco, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Filet z kurczaka opłukać zimną wodą, dokładnie wysuszyć i lekko roztłuc tępą stroną noża. Przyprawić solą i pieprzem, wstawić na godzinę do lodówki. Następnie mięso położyć na grillu. Ser pokroić w plastry, a oliwki przeciąć na pół. Kiedy mięso jest już prawie upieczone, kładziemy na nim plaster żółtego sera, na to warstwę oliwek i znów ser. Sos meksykański doprawiamy do smaku tabasco. Kurczaka podajemy polanego sosem. Doskonałym dodatkiem będzie ciabatta lub bagietka.
Potrzebne przybory:
Do przygotowania tej potrawy używam grila elektrycznego do Raclette (ma dodatkowe małe tacki służące właśnie do roztapiania sera, na nich to układam ser z oliwkami, a kiedy się ładnie roztopi, przekładam to na mięso).
Jak podawać?
Najczęściej podaje z pieczywem (ciabattą bądź bagietką).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Kameleon |