Składniki:
- ok 1/2 szklani tartego parmezanu (koniecznie),
- 400 g włoskiego makaronu fettucine (szerokie wstążki),
- 2 łyzki masła,
- 3/4 szklanki śmietany kremówki,
- cebula,
- czosnek,
- pokrojone drobno kwałki wędlin,
- tarta gałka muszkatołowa,
- biały pieprz i sól.
Jak przyrządzić?
Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy wędliny, cebule i czosnek. Chwilę smażymy.(W tym czasie gotujemy makaron al dente).Po usmażeniu składników dolewamy, śmietankę, wsypujemy parmezan i chwilę gotujemy, aż ser się roztopi. Doprawiamy gałką, pieprzem i solą.Ugotowany makaron odcedzamy (nie płukać zimną wodą), wrzucamy z powrotem do garnka. Wlewamy do niego sos i porządnie mieszamy. Makaron powinien być tylko oblepiony sosem. Podajemy na płaskich talerzach.
Uwagi:
Ten przepis mozna urozmaicać różnymi składnikami, w zależności od smaku np. pieczrkami, koperkiem, jednak jego podstawą jest parmezan który dodaje wspaniałego smaku. Nie radziłbym zmieniać gatunku sera. Najlepszy makaron jaki udało mi się dostać do tej potrawy znajduje się w supermarketach carrefure, geant i champion. Niebieskie pudełko, długie, szerokie wstążki, kosztuje ok 6zł.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Wiatrok |