Składniki:
Na biszkopt:
- 8 małych lub 7 dużych jajek,
- 1,5 szkl. cukru,
- 2 czubate szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Pozostałe składniki:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego,
- 1 galaretka,
- 3 szklanki mleka,
- 0.5 kostki margaryny,
- polewa czekoladowa.
Jak przyrządzić?
Upiec biszkopt:
wsypać cukier do miski, wbić jajka i ubijać ok.10 minut, aż masa bedzie puszysta. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać, wlać do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blachy. Piec ok. 30 min w temperaturze 180 stopni.
Przekroić biszkopt na dwie cześci, górną odkładamy i wycinamy kieliszkiem kółka w równych odstępach.
Rozpuścić galaretkę według przepisu na opakowaniu i pozostawić.
W 3 szklankach mleka gotujemu budyń, dosypujemy 4 łyżki cukru, do gorącego budyniu dodajemy margarynę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gorącą masę wylewamy na dolną część biszkoptu i przykrywamy "dziurawą" górą, lekko dociskamy i odstawiamy do wystudzenia.Gęstniejącą galaretkę nakładamy łyżką w dołki na biszkopcie i nakrywamy kapturkami lekko dociskając.
Całość polewamy polewą czekoladową.
Życzę smacznego!!!
Potrzebne przybory:
Mikser, blacha prostokatna, garnek do gotowania budyniu, garnek do galaretki.
Jak podawać?
Na talerzyku pokrojone w kwadraty do kawki :)
Uwagi:
Polewa czekoladowa może być taka jaką najbardziej lubimy.
Ja robię z dwóch tabliczek czekolady mlecznej rozpuszczonej w rondelku z 5 łyzkami mleka.(wkładamy mały rondelek z czekolada i mlekiem do większego garnka z wrzącą wodą).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | rapsista |