Składniki:
- ½ główki młodej białej kapusty,
- sok z cytryny,
- świeży koperek,
- ew. pomidor lub ogórek,
- sól.
Jak przyrządzić?
Kapustę umyć i skroić na paski. Włożyć do salaterki, posypać solą i ugnieść dłonią, by puściła trochę soku. Następnie wycisnąć trochę soku z cytryny, dodać pokrojony koperek. Polać olejem słonecznikowym. Wymieszać. Schłodzić lekko w lodówce.Można dodać starty na tarce świeży ogórek bez skórki lub pokrojony drobno pomidor.
Uwagi:
Taka prosta i niby nic specjalnego, a nie można przestać jej jeść :)Polecam latem, w upały, gdy można kupić smaczną młodą kapustę. Świetnie smakuje z młodymi ziemniaczkami :) Podawać schłodzoną w lodówce.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Blue7 |