Składniki:
1 szklanka cukru, 3 jajka, 1 szklanka mąki kartoflanki, 4 łyzki mąki pszennej, cukier waniliowy, aromat, proszek do pieczenia, ewentualnie kakao.
Jak przyrządzić?
Na początek dobrze jest wrzucić margarynę do rondelka i zacząć rozpuszczać. Margaryna się rozpuszcza a my tymczasem......wrzucamy cukier, całe jajka i cukier waniliowy (całe opakowanie) do miksera i robimy kogel-mogiel :-) Jakieś 2 minuty intensywnego kręcenia wystarczy.Dosypujemy mąkę (oba rodzaje), proszek do pieczenia (niezbyt czubata łyżeczka) i pół aromatu (jakiegokolwiek choć moim zdaniem najlepiej pasuje śmietankowy). Znowu merdamy wszystko mikserem.Jeżeli margaryna się stopiła to dolewamy ją do reszty i merdamy.Jeżeli margaryna jeszcze się nie roztopiła, to idziemy dać całusa drugiej połowie po czym postępujemy jak wyżej :-)Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką formy i pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut (najlepiej termoobiegiem).
Potrzebne przybory:
Kuchnia, piecyk gazowy albo elektryczny, mikser lub miska i pała do kręcenia ciasta, łyzka mała i DUŻA, szklanka.
Jak podawać?
W dużych ilościach :-)
Uwagi:
Wersja z kakao: połowę ciasta wlewamy do formy a do drugiej połowy dodajemy kakao (2 płaskie łyzki albo coś kole tego - byle miało ładny, ciemny kolor) i lejemy cienką strużką przez całą długość ciasta. Będzie bardzo fajnie wyglądało po przekrojeniu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Bogas i Ofelka |