Zapiekanka ziemniaczana (autor MZ) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- ziemniaki - 6 szt. (duże),
- mięso mielone - 250 g,
- ser żółty - stary (2 gotowe woreczki ze sklepu)cebula - 2 szt.,
- sól,
- pieprz,
- vegeta,
- bazylia,
- tymianek.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki w łupinach ugotować na pół twardo. Ok. 15 min. od zagotowania wody. W tym czasie usmażyć mięso mielone i osobno podsmażyć cebulkę. Po podgotowaniu, ziemniaki ostudzić i pokroić w plasterki. Do rondla (lub naczynia żaroodpornego)włożyć trochę cebulki, na to pokrojone ziemniaki, mięso mielone, pokrojone pieczarki i przyprawić. Na koniec położyć starty ser żółty. I jeszcze raz: cebulka, ziemniaki, mięso, pieczarki, przyprawy, ser żółty.

Potrzebne przybory:

Rondel lub naczynie żaroodporne.

Jak podawać?

Na gorąco, prosto z piekarnika. Można ją potem odgrzewać.

Uwagi:

Zapiekanka jest wigotna i nie trzeba dodawać śmietany, zastępuje ją w tym momencie tłuszczyk z cebulki. Jak ktoś nie boi się tłuszczu, to można trochę jeszcze go dodać z mięsa.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje3
AutorMZ

Zapiekanka ziemniaczana (autor MZ): Podobne przepisy

Zapiekanka ziemniaczana (autor MZ): wypróbuj również

Powiązane Tematy