Składniki:
- ziemniaki - 6 szt. (duże),
- mięso mielone - 250 g,
- ser żółty - stary (2 gotowe woreczki ze sklepu)cebula - 2 szt.,
- sól,
- pieprz,
- vegeta,
- bazylia,
- tymianek.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki w łupinach ugotować na pół twardo. Ok. 15 min. od zagotowania wody. W tym czasie usmażyć mięso mielone i osobno podsmażyć cebulkę. Po podgotowaniu, ziemniaki ostudzić i pokroić w plasterki. Do rondla (lub naczynia żaroodpornego)włożyć trochę cebulki, na to pokrojone ziemniaki, mięso mielone, pokrojone pieczarki i przyprawić. Na koniec położyć starty ser żółty. I jeszcze raz: cebulka, ziemniaki, mięso, pieczarki, przyprawy, ser żółty.
Potrzebne przybory:
Rondel lub naczynie żaroodporne.
Jak podawać?
Na gorąco, prosto z piekarnika. Można ją potem odgrzewać.
Uwagi:
Zapiekanka jest wigotna i nie trzeba dodawać śmietany, zastępuje ją w tym momencie tłuszczyk z cebulki. Jak ktoś nie boi się tłuszczu, to można trochę jeszcze go dodać z mięsa.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Autor | MZ |