Fettucine di Eva

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1/2 opakowania fettucine (szerokie wstążki),
- 10 dag wędzonego boczku,
- 2 kwaśne twarde jabłka,
- parmezan,
- łyżka masła,
- gałka muszkatałowa,
- cynamon,
- pieprz czarny,
- sól.

Jak przyrządzić?

Boczek pokrojony w ciękie plasterki należy podsmażyć na dużym ogniu. Następnie dodać pokrojone w ciękie plasterki, obrane jabłka. Jeśli nie są wystarczająco kwasne skropić cytryną. Posypać obficie świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatałową i szczypta cynamonu. Dosolić do smaku. Podsmażać przez ok. 10 min. Równoczesnie ugotować w dużej ilości osolonej wody, z dodatkiem oliwy, fettucine. Odcedzić, zmieszac w garnku z boczkiem i jabłkami, łyżką masła i serem. Chwilę podgrzewać i natychmiast podawać.

Uwagi:

Połaczenie boczku z jabłkami może się wydawać kuriozalne - efekt jest jednak zdumiewająco udany. Polecam.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje2-3
Kalorycznośćdużo
Autorvalkiria

Fettucine di Eva: Podobne przepisy

Fettucine di Eva: wypróbuj również

Powiązane Tematy