Składniki:
- 1/2 opakowania fettucine (szerokie wstążki),
- 10 dag wędzonego boczku,
- 2 kwaśne twarde jabłka,
- parmezan,
- łyżka masła,
- gałka muszkatałowa,
- cynamon,
- pieprz czarny,
- sól.
Jak przyrządzić?
Boczek pokrojony w ciękie plasterki należy podsmażyć na dużym ogniu. Następnie dodać pokrojone w ciękie plasterki, obrane jabłka. Jeśli nie są wystarczająco kwasne skropić cytryną. Posypać obficie świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatałową i szczypta cynamonu. Dosolić do smaku. Podsmażać przez ok. 10 min. Równoczesnie ugotować w dużej ilości osolonej wody, z dodatkiem oliwy, fettucine. Odcedzić, zmieszac w garnku z boczkiem i jabłkami, łyżką masła i serem. Chwilę podgrzewać i natychmiast podawać.
Uwagi:
Połaczenie boczku z jabłkami może się wydawać kuriozalne - efekt jest jednak zdumiewająco udany. Polecam.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | dużo |
Autor | valkiria |