Składniki:
- Pół paczki mrożonych warzyw,
- Torebka ryżu,
- Kostka knorra,
- Przyprawy: vegeta, bazylia, oregano, chili, zależy jakie kto lubi,
- przecier pomidorowy, bądź trochę zwykłego soku pomidorowego.
Jak przyrządzić?
Wrzucamy na głęboka patelnię, bądź wok albo w miarę płaski garnek pół paczki mrożonych warzyw dolewamy wody tak aby przykryć jedynie warzywa, wrzucamy kostkę i czekamy aż się zagotuje. Po zagotowaniu wrzucamy ryż i gotujemy ok 15-20 min, aż ryż "dojdzie do siebie", do tego wrzucamy przyprawy do smaku i trochę przecieru.
Potrzebne przybory:
Patelnia, wok lub garnek, łyżka do mieszania, dobre chęci.
Uwagi:
Ja czasem wrzucam dwie torebki ryżu, zależy ile wrzuce warzyw, tak samo z przyprawami, dodajemy takie jakie lubimy, chili daje tutaj takiego fajnego ostrego posmaczku. Potrawa nadaje się dla osób które sie odchudzają. jak ktos jest bardzo mięsożerny to mozna dorzucic też pokrojone piersi z kurczaczka.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | mało |
Autor | Dominiczka |